Analisis Manajemen Persediaan Bahan Baku Pada UMKM Rengginang Berlian Kriuk di Karawang

Authors

  • Cherilya Alfara Natasya Universitas Buana Perjuangan Karawang
  • Lilis Fitriyani Universitas Buana Perjuangan Karawang
  • Putri Ayu Rukmini Universitas Buana Perjuangan Karawang
  • Siti Santi Universitas Buana Perjuangan Karawang
  • Ujang Suherman Universitas Buana Perjuangan Karawang

DOI:

https://doi.org/10.61132/lokawati.v2i2.656

Keywords:

Inventory, Economic Order Quantity

Abstract

This research aims to determine the most effective inventory management in Rengginang Berlian Kriuk MSMEs. Using a qualitative descriptive approach, researchers analyze inventory management in Rengginang Berlian Kriuk MSMEs. The problem in this research is that Rengginang Berlian Kriuk MSMEs have not implemented raw material inventory management. The results of interview observations and documentation show that inventory management at Rengginang Berlian Kriuk MSMEs is not optimal. This is indicated by the minimal inventory available, because there are limitations in managing inventory. For this reason, researchers use safety stock and EOQ techniques to analyze inventory which can support inventory management effectively and efficiently.

 

Downloads

Download data is not yet available.

References

Margaretha, F. (2011). Manajemen Keuangan untuk Manajer Nonkeuangan. Jakarta: Erlangga.

Rusdiana. (2014). Manajemen Operasi. Bandung: CV Pustaka Setia

Syaifuddin, D. T. (2008). Manajemen Keuangan (Teori dan Aplikasi). Kendari: Unhalu Press.

Mulyadi. (2015). Akuntansi Biaya, Edisi 5, Cetakan Ke 13. Yogyakarta: Unit Penerbit dan Percetakan Sekolah Tinggi Ilmu Manajemen YKPN.

Sutrisno. (2013). Manajemen Keuangan: Teori, Konsep dan Aplikasi. Yogyakarta: Ekonisia.

Subekti, M. (2016). Penerapan Pengelolaan Persediaan Bahan Baku Dengan Metode Economic Order Quantity (EOQ) Pada CV Karunia Makmur (CV KM). Bandung: Politeknik Negeri Bandung.

Vikaliana, R., Sofian, Y., Solihati, N., Adji, D. B., & Maulia, S. S. (2020). Manajemen Persediaan. Bandung: Media Sains Indonesia.

Sutrisno. (2013). Manajemen Keuangan: Teori, Konsep dan Aplikasi. Yogyakarta: Ekonisia.

Heizer, J., & Render, B. (2011). Manajemen Operasi, Edisi 9 Buku 2. (Chriswan Sungkono, Penerj). Jakarta: Salemba Empat.

Kieso, Donald E. dan Jerry J. Weygandt. 2002. Akuntansi Intermediate. Jilid 3 Jakarta: Erlangga.

Kieso, Weygandt, dan Warfield. 2002. Akuntansi Intermediate. Edisi Kesepuluh. Erlangga, Jakarta.

Kieso, Weygandt, dan Warfield. 2008. Akuntansi Intermediate. Edisi Kedua Belas. Erlangga, Jakarta

Downloads

Published

2024-01-10

How to Cite

Cherilya Alfara Natasya, Lilis Fitriyani, Putri Ayu Rukmini, Siti Santi, & Ujang Suherman. (2024). Analisis Manajemen Persediaan Bahan Baku Pada UMKM Rengginang Berlian Kriuk di Karawang. Lokawati : Jurnal Penelitian Manajemen Dan Inovasi Riset, 2(2), 188–196. https://doi.org/10.61132/lokawati.v2i2.656