Analisis Pengendalian Kualitas Produk Raja Kripik’s Di Kabupaten Sigi
DOI:
https://doi.org/10.61132/maeswara.v2i2.711Keywords:
Quality Control, King Chips, Statistical Quality ControlAbstract
This study aims to determine and analyze the quality control of banana chips in an effort to control the level of banana chip defects and whether the level of defects is within the control limits at Raja Kripik's IKM in Sigi Regency. Data collection methods using interviews, observation, and documentation. The data analysis technique uses the Statistical Quality Control (SQC) method using statistical tools in the form of check sheets and p-charts. The results of this study indicate that the product quality control carried out by Raja Kripik's is within the control limits because the value of the proportion of defects is smaller than the Upper Control Limit (UCL) value.
Downloads
References
Alhogbi, B. G. (2017). Bab II Tinjauan Pustaka Manajemen Operasi. Journal of Chemical Information and Modeling, 53(9), 21–25. http://www.elsevier.com/locate/scp
Fuad, S. H., Santosa, A., & Utami, H. H. (2023). Analisis Pengendalian Mutu Produk Keripik Salak dengan Metode Statistical Process Control (SPC) Pada UMKM Gemilang Desa Kaliurang Srumbung Magelang Jawa Tengah. Tahun, 2(1), 9–17.
Kaliongga, C. L., Fadjryani, F., & Wulansari, E. R. (2020). Pengendalian Kualitas Produksi Jalangkote (Studi Kasus: Produksi Jalangkote Berkah di Jalan Kartini, Kel. Lolu Selatan, Kec. Palu Timur, Kota Palu, Sulawesi Tengah). Kompartemen: Jurnal Ilmiah Akuntansi, 18(1), 39–50. https://doi.org/10.30595/kompartemen.v18i1.7314
Mahid, D. A., Kaseng, S., & Syamsuddin, S. (2020). Analisis Pengendalian Kualitas Produk Telur Ayam Pada Ud Amina Kelurahan Petobo Di Kota Palu. Jurnal Ilmu Manajemen Universitas Tadulako (JIMUT), 4(3), 271–280. https://doi.org/10.22487/jimut.v4i3.130
Nitafiyah, Z., Kaseng, S., & Syamsuddin, S. (2020). Analisis Pengendalian Kualitas Produk Koran Pada Pt. Radar Sulteng Membangun Di Kota Palu. Jurnal Ilmu Manajemen Universitas Tadulako (JIMUT), 5(3), 287–297. https://doi.org/10.22487/jimut.v5i3.160
Sari, I. G. A. A. H., & Sudiartha, G. M. (2019). Pengendalian Kualitas Proses Produksi Kopi Arabika Pada Ud. Cipta Lestari Di Desa Pujungan. E-Jurnal Manajemen Universitas Udayana, 8(4), 2495. https://doi.org/10.24843/ejmunud.2019.v08.i04.p22
Setia, A., Utomo, B., & Vitasari, P. (2020). Analisa Pengendalian Kualitas Produk Keripik Dengan Metode Six Sigma Guna Mengurangkan Kecacatan Pada Keripik Pisang Di Umkm Indochips Alesha Trimulya. Jurnal Valtech, 3(2), 137–143. https://ejournal.itn.ac.id/index.php/valtech/article/view/2711
Shiyamy, A. F., Rohmat, S., & Sopian, A. (2021). Artikel analisis pengendalian kualitas produk dengan. Jurnal Ilmiah Manajemen, 2(2), 32–45.
Simarmata, M. H., & Septiari, R. (2023). Upaya Pengendalian Kualitas Keripik Tempe Terhadap Produk Cacat Menggunakan Metode Statistical Quality Control ( Sqc ) Pada Home Industry Keripik Tempe Sari. 6(2).
Solekhah, S., Widajanti, E., & Handayani, A. (2022). Pengendalian Kualitas Produk Menggunakan Statistical Quality Control Untuk Meminimumkan Kerusakan Produk0Pada Cv Ibu Sri. Jurnal Ekonomi Dan Kewirausahaan, 22(1), 16–28. https://doi.org/10.33061/jeku.v22i1.7591
Wahyuni, H. C. (2020). Buku Ajar Pengendalian Kualitas Industri Manufaktur Dan Jasa. In Buku Ajar Pengendalian Kualitas Industri Manufaktur Dan Jasa. https://doi.org/10.21070/2020/978-623-6833-79-7
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Maeswara : Jurnal Riset Ilmu Manajemen dan Kewirausahaan
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.