Analisis Penentuan Harga Pokok Produksi pada UMKM U&Mie Menggunakan Metode Full costing
DOI:
https://doi.org/10.61132/lokawati.v2i6.1363Keywords:
Cost of Goods Manufactured, culinary sector, financial management, pricing strategyAbstract
Micro, Small, and Medium Enterprises (MSMEs) play a crucial role in the economy by creating jobs and fostering local economic growth. However, MSMEs, especially in the culinary sector, often face challenges in managing finances, including accurately calculating the Cost of Goods Manufactured (COGM). COGM, which includes raw materials, labor, and overhead costs, is essential for setting appropriate prices and maintaining profitability. Miscalculations can lead to inaccurate pricing, impacting competitiveness and profit margins. This study analyzes COGM calculations at U&Mie, a culinary MSME known for its chili oil chicken noodles, to understand its pricing strategy. Findings from this research and prior studies by Harefa and Purwanto reveal that the full-costing method provides consistent results, highlighting the need for comprehensive COGM calculations to avoid overlooking variables that could affect pricing. This study aims to offer guidance for MSMEs in managing production costs and setting prices effectively, enhancing their market competitiveness.
Downloads
References
Apriyanti, R. (2022). Dampak pandemi covid-19 terhadap laporan laba rugi pada bank syariah. Neraca: Jurnal Akuntansi Terapan, 3(2), 114–120.
Fadilla, A. R., & Wulandari, P. A. (2023). Literature review analisis data kualitatif: tahap pengumpulan data. Mitita Jurnal Penelitian, 1(3), 34–46.
Fadli, I. N., & Ramayanti, R. (2020). Analisis Perhitungan Harga Pokok Produksi Berdasarkan Metode Full costing (Studi Kasus Pada UMKM Digital Printing Prabu). Jurnal Akuntansi, 7(2), 148–161.
Firmansyah, M., & Masrun, M. (2021). Esensi perbedaan metode kualitatif dan kuantitatif. Elastisitas: Jurnal Ekonomi Pembangunan, 3(2), 156–159.
Harefa, P. R. A., Zebua, S., & Bawamenewi, A. (2022). Analisis Biaya Produksi Dengan Menggunakan Metode Full costing Dalam Perhitungan Harga Pokok Produksi. Jurnal Akuntansi, Manajemen Dan Ekonomi, 1(2), 218–223.
Hidayah, H. H. (2023). PENGERTIAN, SUMBER, DAN DASAR PENDIDIKAN ISLAM: bahasa indonesia. Jurnal As-Said, 3(1), 21–33.
Indah, D. R. (2020). Analisis Biaya Produksi di UD. Berkat Jaya Mandiri Desa Simpang Jernih Kecamatan Simpang Jernih. Jurnal Samudra Ekonomika, 4(2), 144–154.
Khaerunnisa, A., & Pardede, R. P. (2021). Analisis Harga Pokok Produksi Untuk Menentukan Harga Jual Tahu. Jurnal Ilmiah Akuntansi Kesatuan, 9(3), 631–640.
Khasanah, D. K. (2024). ANALISIS PERHITUNGAN HARGA POKOK PRODUKSI DENGAN METODE FULL COSTING DAN ACTIVITY BASED COSTING PADA UMKM SINOMPO PONOROGO. Universitas Muhammadiyah Ponorogo.
Langkun, R. L., Mantong, A., & Rundupadang, H. (2023). Analisis Harga Pokok Produksi Pada Usaha Mebel Sinar Harapan Di Kecamatan Tallunglipu Kabupaten Toraja Utara. Jurnal Manajemen dan Ekonomi Kreatif, 1(4), 304–315.
Libraeni, L. G. B., Desmayani, N. M. M. R., Waas, D. V., Willdahlia, A. G., Mahendra, G. S., Wardani, N. W., & Nugraha, P. G. S. C. (2022). Pelatihan Penentuan Harga Pokok Penjualan Pada Toko Kue Dapur Friska. JURPIKAT (Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat), 3(2), 255–265.
Nursanti, W., & Setyorini, R. D. A. (2021). Pengaruh Biaya Bahan Baku Langsung dan Biaya Tenaga Kerja Langsung Terhadap Laba Usaha Pada PT. Mustika Ratu, Tbk. Jurnal Akuntansi, 15(1).
Ompusunggu, D. P., & Elisa, M. (2023). Pendampingan Peningkatan Kemampuan Manajemen Keuangan Di Toko Plastik Silvanoor. Jurnal Ekonomi, Bisnis dan Manajemen, 2(2), 55–65.
Pranoto, H. T. H., Wasesa, T., Zuhroh, D., Sutini, S., & Wiratna, W. (2023). Efektivitas Penerapan Metode Penyusutan Aset Tetap Pada Usaha Jasa Biro Travel. AKUNTANSI 45, 4(2), 117–129.
Purwanto, E. (2020). Analisis Harga Pokok Produksi Menggunakan Metode Full costing Dalam Penetapan Harga Jual. Journal of Applied Managerial Accounting, 4(2), 248–253.
Sari, P. A., Nurfitriasih, D. M., Zandra, R. A. P., Nurindrasari, D., & Lutfillah, N. Q. (2023). Perhitungan Harga Pokok Produksi Untuk Meningkatkan Daya Saing UMKM Pelanusa. Madaniya, 4(1), 171–177.
Suriyanti, L. H., Fionasari, D., Ramashar, W., Putra, R. S., Agustiawan, A., Samsiah, S., … Nadella, S. (2024). PKM JOIN PRODUCT COST DAN BY-PRODUCT COST PADA UMKM PERABOT ROTAN RAZAT DI KECAMATAN RUMBAI, KOTA PEKANBARU, RIAU. ABDIMAS EKODIKSOSIORA: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat Ekonomi, Pendidikan, dan Sosial Humaniora (e-ISSN: 2809-3917), 4(1), 41–48.
Susanti, N. A., Daing, A., & Aditya, A. (2023). Analisis Alokasi Biaya Overhead Pabrik atas Penentuan Biaya Produksi pada PT. Pabrik Gula Takalar. Journal of Applied Management and Business Research (JAMBiR), 3(2), 145–152.
Szahro, Y., & Purwanto, T. (2021). Analisis Penentuan Harga Pokok Produksi Dalam Penetapan Harga Jual Produk Pada UMKM Keripik Pedas Morang-Moreng di Sidoarjo. Journal of Sustainability Bussiness Research (JSBR), 2(2), 419–425.
Terang, A. E., Anggraini, N., & Noermaning, P. (2023). Analisis Perlakuan Akuntansi Produk Rusak Dan Produk Cacat Dalam Perhitungan Harga Pokok Produksi Untuk Mengoptimalkan Laba Produk (Studi Kasus Pada CV. Memory Nganjuk). JCA (Jurnal Cendekia Akuntansi), 4(1), 25–39.
Yuni, S., Sartika, D., & Fionasari, D. (2021). Analisis Perilaku Biaya terhadap biaya tetap. Research in Accounting Journal (RAJ), 1(2), 247–253.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Lokawati : Jurnal Penelitian Manajemen dan Inovasi Riset
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.