Peran Biaya Produksi dalam Menentukan Keputusan Produsen
DOI:
https://doi.org/10.61132/manuhara.v3i3.1999Keywords:
Production Cost, Producer Decision, Production Volume, Selling Price, Cost Efficiency, UMKMAbstract
The purpose of this research is to examine how production costs factor into producer choices, particularly those pertaining to output volume, selling price estimation, and company growth strategies. The research examined micro and small business players in Kediri Regency, East Java, employing a descriptive quantitative technique. The findings demonstrate that the production cost structure, particularly the preponderance of variable costs, considerably affects the quantity of output and the margin for price adjustment. It has additionally been demonstrated that saving money encourages manufacturers to take risks and grow their companies. Moreover, management accounting-based cost tracking, waste reduction, and sourcing local raw materials are all cost management tactics that impact a company's strength and ability to compete. Producers' long-term strategic decision-making is therefore influenced by effective production cost management, which in turn affects operational sustainability.
Downloads
References
Anzhari, A. M. (2024). Analisis Biaya Produksi Dalam Meningkatkan Profitabilitas Usaha Produksi Paru Rica. Ilmiah Akuntansi, 7(1), 1–5.
Balatif, F., Yulianita, S., & Panjaitan, F. A. B. (2022). Pengaruh Penggunaan Sarana Produksi Terhadap Pendapatan Usahatani Jagung (Zea mays L.). AGRILAND Jurnal Ilmu Pertanian, 10(2), 155–170.
Dumadi, Supratin, E., & Mulyani, I. D. (2020). Pengaruh Informasi Akuntansi Diferensial Terhadap Pengambilan Keputusan Manajer (Studi Empiris pada Perusahaan Manufaktur di Kabupaten Brebes). Journal of Accounting and Finance (JACFIN), 1(1), 13–22.
Khoirunnisa, N., & Achiria, S. (2019). Model Perhitungan Biaya Produksi Islami Menggunakan Metode Variable Costing (Studi Kasus Usaha Susu Shi Jeckex Cabang Jogja). JESI (Jurnal Ekonomi Syariah Indonesia), 9(1), 9. https://doi.org/10.21927/jesi.2019.9(1).9-19
Lalitasari, I. N., Pratiwi, D. N., & Samanto, H. (2022). Analisis pengaruh biaya produksi, biaya distribusi dan volume penjualan terhadap laba bersih perusahaan. Journal of Economics Research and Policy Studies, 3(2), 99–108. https://doi.org/10.53088/jerps.v3i2.764
Mediaty, M., Usman, A., Pratiwi, D. D., Nurul Amalia, L. R., & Wijayanti, W. (2024). Implementasi Target Costing Dalam Upaya Efisiensi Biaya Produksi Untuk Meningkatkan Laba Produk. Transekonomika: Akuntansi, Bisnis Dan Keuangan, 4(4), 537–548. https://doi.org/10.55047/transekonomika.v4i3.654
Muhammad Rayhan, Tora Fahrudin, Renny Sukawati, H. H. (2024). ANALISIS EKONOMI USAHATANI JAGUNG DAN PADI : KASUS DI DESA SELAAWI , KABUPATEN GARUT JIMEA | Jurnal Ilmiah MEA ( Manajemen , Ekonomi , dan Akuntansi ). 8(3), 919–931.
Nilas, N. (2024). Pengaruh Biaya Produksi Dan Biaya Pemasaran Terhadap Volume Penjualan. JIEM : Journal Of International Entrepreneurship And Management, 1(02), 102–125. https://doi.org/10.62668/jiem.v1i02.1060
Pakage, S., Hartono, B., Nugroho, B. A., & Iyai, D. A. (2018). Analisis Struktur Biaya dan Pendapatan Usaha Peternakan Ayam Pedaging dengan Menggunakan Closed House System dan Open House System. Jurnal Peternakan Indonesia (Indonesian Journal of Animal Science), 20(3), 193. https://doi.org/10.25077/jpi.20.3.193-200.2018
Rosmasari, A., & Jatiningrum, W. S. (2021). Optimasi Produksi untuk Meminimasi Total Biaya pada Usaha Mikro Kecil Menengah. Jurnal Rekayasa Sistem Industri, 10(1), 15–26. https://doi.org/10.26593/jrsi.v10i1.4491.15-26
Rufaidah, A., & Rosyadi, M. R. (2023). Analisis Efisiensi Biaya Persediaan Bahan Baku Menggunakan Metode Economic Order Quantity: Studi Kasus di UMKM Silvy Collection. Qomaruna, 1(1), 43–57. https://doi.org/10.62048/qjms.v1i1.27
Sari Puspitaning Tyas, Siti Musarofah, Muhammad David, S. (2025). Analisis Pemanfaatan Limbah Air Kelapa sebagai Bahan Baku Produksi Nata De Coco Analysis of the Utilization of Coconut Water Waste as Raw Materials for Nata De Coco Production. JURNAL BISNIS MAHASISWA, 2(5), 1–7.
Stefani Marla Trianawati, A. E. S. (2025). Perhitungan Harga Pokok Produksi Pada UMKM Surakarta. Jurnal Akuntasi Dan Keuangan Kontemporer (JAKK), 8(2), 30–41.
Wardani, E. A., Yekti A, R. P., Ardhi Pratama, F. E., & Retnowati, N. (2023). Analisis Pengendalian Persediaan Bahan Baku dengan Menggunakan Metode EOQ (Studi Kasus pada UMKM Jessica Bakery Banyuwangi). Jurnal Ilmiah Inovasi, 23(3), 240–250. https://doi.org/10.25047/jii.v23i3.3985
Zalukhu, R. S., Piter, R., Hutauruk, S., & Collyn, D. (2024). Analisis Struktur Biaya Dan Break Even Point Pada UMKM Salero Basamo Sekolah Tinggi Ilmu Ekonomi Bina Karya , Indonesia Universitas Sumatera Utara , Indonesia perusahaan untuk mencapai tujuannya ( Hakimah , 2021 ). Dalam perencanaan anggaran ,. 2(3), 336–346.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2025 Jurnal Manuhara : Pusat Penelitian Ilmu Manajemen dan Bisnis

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.