Analisis Penyebab Bottleneck dalam Produksi Lip Balm di PT Rumah Rumput Laut Menggunakan Diagram Fishbone
DOI:
https://doi.org/10.61132/rimba.v3i2.1720Keywords:
Bottleneck, Fishbone diagram, Lip balm productionAbstract
This study aims to analyze the causes of bottlenecks in lip balm production at PT Rumah Rumput Laut by using a survey approach and fishbone diagram analysis method. The research method used is a descriptive method with survey approach which was conducted at PT Rumah Rumput Laut, Bogor Regency, West Java. Data were collected through observations and interviews with related parties in the production process based on previously identified problems. A fishbone diagram was used to identify the factors causing bottlenecks, which were grouped into six main categories, namely: manpower, machine, method, material, measurement, and environment. The results of the fishbone diagram analysis show that bottlenecks in lip balm production are caused by the irregular flow of material transfer, long waiting time for the quality control process, and limited production capacity. To overcome this problem, it is necessary to improve the operator supervision system, implement a regular machine maintenance schedule, rearrange the production space layout, and use technology to monitor machine conditions in real time.
Downloads
References
Aditya, B. A., & Winursito, Y. C. (2025). Analisis bottleneck pada proses ganti meter baru di gudang PDAM Surya Sembada Surabaya dengan metode Root Cause Analysis. Jurnal Teknik Industri Terintegrasi.
Agustina, V., Tiara, T., Hidayat, A., Sabilah, B. A., & Imra, I. (2023). The formulasi lip balm dari kandungan minyak rumput laut Eucheuma cottonii. Jurnal Inovasi dan Kreativitas (JIKa), 3(1), 34–43. https://doi.org/10.30656/jika.v3i1.6176
Dhina, M. A., Ratnasari, L., Maulana, I., & Fakultas Matematika dan Ilmu Pengetahuan Alam, Universitas Al-Ghifari. (2022). Formulasi lip balm ekstrak rumput laut (Gracilaria sp.) sebagai antioksidan dengan variasi Cosmol 43 V dan Salacos 99. Jurnal Sabdariffarma, 11(1), 31–37.
Effendi, R., Salsabila, H., & Malik, A. (2018). Pemahaman tentang lingkungan berkelanjutan. Jurnal Ilmu Lingkungan Berkelanjutan, 18.
Elisabeth, C. R. (2023). Analisis layanan pick up service O-Ranger. Jurnal Akuntansi.
Faiz, A., Putra, N. P., & Nugraha, F. (2022). Memahami makna tes, pengukuran (measurement), penilaian (assessment), dan evaluasi (evaluation) dalam pendidikan. Jurnal Education and Development.
Hurun’in, Prakoso, I., Samudro, M. B., & Puji, A. A. (2024). Analisis bottleneck pada produksi lemon kering dengan metode Value Stream Mapping dan Fishbone Diagram. Surya Teknika, 11(2).
Kusnadi, E. (2011, Desember 24). Fishbone diagram dan langkah-langkah pembuatannya. https://eriskusnadi.com/2011/12/24/fishbone-diagram-dan-langkah-langkah-pembuatannya
Lau, E. A. (2023). Efektivitas dan efisiensi melalui pemanfaatan Runout Time (ROT) Method. Jurnal Exchall.
Monoarfa, M. I., Hariyanto, Y., & Rasyid, A. (2021). Analisis penyebab bottleneck pada aliran produksi briquette charcoal dengan menggunakan diagram tulang ikan. Jambura Industrial Review.
Nasution, F. H., Risnita, Jailani, M. S., & Junaidi, R. (2024). Kombinasi (mixed methods) dalam praktis penelitian ilmiah. Journal Genta Mulia.
Priyanto, J. A., Suseno, S. H., & PT Rumah Rumput Laut. (2020). Perusahaan kosmetik berbahan dasar rumput laut di tengah wabah Covid-19. Jurnal Pusat Inovasi Masyarakat, 2(5), 860–868.
Purnama, M. R. (2022). Analisis penyebab bottleneck pada aliran produksi ikan kaleng di PT Maya Food Industries menggunakan metode diagram Ishikawa.
Rizqy, M. I., Ariandhy, R. Z., Alpinas, G., Ryzki, J., & Widiasanti, I. (2021). Analisa kebutuhan material pembesian pada struktur shear. Jurnal IKRA-ITH Teknologi.
Rochmah, M. D. (2021). Analisis pemeliharaan mesin dalam menunjang kelancaran proses produksi pada PT Tokai.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2025 Jurnal Rimba : Riset Ilmu manajemen Bisnis dan Akuntansi

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.