Optimaliasasi Keuntungan Pada Penjualan Cireng Isi Menggunakan Pemprograman Linear Metode Simpleks

Authors

  • Eva Julia Santika Universitas Djuandan Bogor
  • Muhammad Fikri Ramadhan Universitas Djuandan Bogor
  • Padli Saputra Pratama Universitas Djuandan Bogor
  • Risma Apriliyanti Universitas Djuandan Bogor

DOI:

https://doi.org/10.61132/lokawati.v3i2.1548

Keywords:

UMKM, Managerial Economics, Cireng Aci

Abstract

Cireng comes from the Sundanese region with the acronym of aci digoreng "fried tapioca" which is made by frying a mixture of dough made from tapioca flour. Currently, cireng is sold in various flavors and forms, such as chicken, beef, sausage, meatballs, to cheese and teriyaki chicken. Even innovation is not only in taste but also in form, for example cimol, cilung, and others. In this case, the author conducted a study on an UMKM called Cireng Isi Seblak Brother which has more than 30 variants. With the best-selling variants being shredded chicken and tetelan. The purpose of this case study is to maximize the calculation of the maximum profit that should be and that occurs in the field.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Andi & Iman. (2009). Pengembangan kreativitas anak berbakat. Jakarta: Rineka cipta.

Budiasih, Y., (2013), Maksimalisasi Keuntungan dengan Pendekatan Metode Simpleks, Jurnal Liquidity Vol. 2, No. 1 Januari-Juni 2013.

Clacier, R., Fitriani, R., & Wahyudin, W. (2023). Optimalisasi Keuntungan Menggunakan Program Lineardengan Metode Simpleks dan POM-QM pada Produksi Tahu. Jurnal Serambi Engineering, 8(2), 5162–5169. https://doi.org/10.32672/jse.v8i2.5721

Dwiwinarno, T., & Kuswantoro, D. F. (2020). Optimisasi produksi dengan LinearProgramming (Studi pada CV. Maza Deco). 6(1), 61–71. http://ejournal.unida.gontor.ac.id/index.php/altijarah

Hamdani, (2020). Mengenal Usaha Mikro Kecil dan Menengah (UMKM) Lebih dekat. Jakarta: Uwais Inspirasi Indonesia.

Indrayanti. (2012). Menentukan Jumlah Produksi Batik Dengan Memaksimalkan Keuntungan Menggunakan Metode Linier Programming Pada Batik Hana. Ilmiah Ictech Vol.X No.1, 2-7.

Jamal, S., & Puspa Sari, R. (2022). Analisis Keuntungan dan Penugasan dengan Metode Simpleks dan Metode Hungarian (Studi Kasus UMKM Nasi Goreng Kencur). Serambi Engineering, VII(4)

Mayla Falza Virgiany; Rizka Amelia Adna; Azka Sabilul Faujiyah; Gustian Djuanda. (2024). Manajemen Persediaan Bahan Baku Pedagang Telur Gulung di Sukabumi Dengan Metode Reoeder Point. Tahta Media Group

Sunarsih & Ramdani, A. K. (2003). Metode simpleks primal menggunakan working basis. Jurnal Matematika dan Komputer, 6(3), 167–178.

Sundari, Novia, Febriyanti, Siska, Putri, Angelica, Lukmana, Lidia, Aprianti, Bella, Christin, Zevany, Febby, Effendy, Dudy. (2022). Optimalisasi Keuntungan Ayam Geprek Menggunakan Pemrograman Linear Metode Simpleks. Jurnal Pustaka Aktiva, Vol. 2. No. 1 (2022) 1 - 6.

Suwirmayanti , Ni Luh Gede Pivin. (2017). Penerapan Metode Simpleks Untuk Optimalisasi Produksi Pada UKM Gerabah. 17(1), 61-69

Taha, H. A., (2007): Operations Research: An Introduction, Eight Edition, Pearson Prentice Hall America, New York

Tambunan, T. (2012). Usaha Mikro Kecil dan Menengah di Indonesia. Jakarta: LP3ES.

Downloads

Published

2025-01-14

How to Cite

Eva Julia Santika, Muhammad Fikri Ramadhan, Padli Saputra Pratama, & Risma Apriliyanti. (2025). Optimaliasasi Keuntungan Pada Penjualan Cireng Isi Menggunakan Pemprograman Linear Metode Simpleks. Lokawati : Jurnal Penelitian Manajemen Dan Inovasi Riset, 3(2), 01–11. https://doi.org/10.61132/lokawati.v3i2.1548

Similar Articles

<< < 1 2 3 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.