Analisis Manajemen Risiko pada UMKM Pengolahan Keripik Nanas : Studi Kasus di Desa Kualu Nenas

Authors

  • Vania Palidita Febriana Universitas Muhammadiyah Riau
  • Tiara Suci Wulandari Universitas Muhammadiyah Riau
  • Santika Santika Universitas Muhammadiyah Riau
  • Windi Nuramadani Universitas Muhammadiyah Riau
  • Linda Hetri Suriyanti Universitas Muhammadiyah Riau

DOI:

https://doi.org/10.61132/lokawati.v3i5.2080

Keywords:

MSMEs, Pineapple Chips, Risk Management

Abstract

This study aims to identify risk management processes and analyze management strategies that can be implemented by Pineapple Chips MSMEs in Kualu Nenas Village. The approach refers to the ISO 31000 framework, which includes risk identification, analysis, evaluation, and management. The results show that the most significant risks are in the high category, especially financial and operational risks, such as fluctuations in raw material prices, product damage due to improper storage, and limited human resources in marketing and production management. To minimize the impact of risks, a thorough analysis and appropriate mitigation strategies are required. The implementation of systematic risk management is considered capable of reducing potential losses, increasing business resilience, and strengthening the position of MSMEs in facing market dynamics. This approach is also crucial in maintaining business continuity, increasing consumer trust, and maintaining business reputation.

 

Downloads

Download data is not yet available.

References

Amelia, R. (2023). Analisis manajemen risiko pada UMKM Toko Syirkah menggunakan ISO 31000. Jurnal INTEK, 20(1).

Arofahtiani, R., & Cahyadi, E. R. (2022). Strategi adaptasi UMKM kuliner pada masa pandemi Covid-19 (Studi kasus: Rumah Makan Haji Masduki, Pekalongan). Jurnal Aplikasi Bisnis dan Manajemen, 8(2), 458–469. https://doi.org/10.17358/jabm.8.2.458

Bank Indonesia. (2021). Survei kegiatan dunia usaha – Triwulan II 2021. https://www.bi.go.id/id/publikasi/laporan/Documents/SK-September-2024.pdf

Bank Indonesia. (2022). Konsumennya saja sudah digital, UMKM nya juga dong! https://www.bi.go.id/id/publikasi/ruang-media/cerita-bi/Pages/Konsumennya-Saja-Sudah-Digital-UMKM-nya-Juga-Dong.aspx

Dewi, R. I., & Ilham, I. (2023). Analisis manajemen risiko pada UMKM menggunakan ISO 31000. Jurnal Bisnis, Manajemen, dan Informatika (Jbmi), 20(2), 124–135. https://doi.org/10.26487/jbmi.v20i2.32130

Direktorat Jenderal Perbendaharaan. (2024). UMKM hebat, perekonomian nasional meningkat. https://djpb.kemenkeu.go.id/kppn/curup/id/data-publikasi/artikel/2885-umkm-hebat%2C-perekonomian-nasional-meningkat.html

Fajrul, M., Wahyono, A. T., Kaharuddin, E., Vernando, A. N., Entrepreneurship, A., & Bangsa, T. (2025). Pendekatan sistematis manajemen risiko terhadap keberlanjutan UMKM di Kota Semarang dengan berbasis ISO 31000:2018. Jurnal Penelitian Ilmu-Ilmu Sosial, 2(6), 437–442. https://doi.org/10.5281/zenodo.14807762

Gustalika, M. A., Suryani, R. I., & Prasetyo, N. A. (2024). Penerapan teknologi tepat guna dan digital marketing pada UMKM. Jurnal Inovasi Hasil Pengabdian Masyarakat (JIPEMAS), 8(1), 97–109. https://doi.org/10.33474/jipemas.v8i1.22542

Istigfari, N. Q., & Alfiana, A. (2025). Analisis manajemen risiko pada UMKM “Mie Bakso Baitul Hikmah” Soreang. PENG: Jurnal Ekonomi dan Manajemen, 2(1b), 1610–1625.

Jocelyn, N., Christiarini, R., Peningkatan Daya, Umkm, S., & Rasa, A. (2024). Peningkatan daya saing UMKM Aneka Rasa melalui inovasi SOP, kemasan berkelanjutan dan branding. Jurnal Indonesia Mengabdi, 6(2), 121–129. https://journal.unuha.ac.id/index.php/JIMi/121

Kementerian Koperasi dan UKM RI. (2023). Data UMKM tahun 2022–2023. https://kemenkopukm.go.id/

Khofifah, W. N., & Sudariswan, E. (2024). Analisa manajemen risiko pada UMKM konveksi menggunakan framework ISO 31000 dan matriks risiko manajemen: Studi kasus “Dakwa Tailor.” Jurnal Serambi Ekonomi dan Bisnis, 8(1), 174–187. https://ojs.serambimekkah.ac.id/serambi-ekonomi-dan-bisnis/

Maghfiroh, A., Mustofa, & Musaiyadi. (2024). Efektivitas program Kredit Usaha Rakyat (KUR) dalam mendorong masyarakat UMKM di Kabupaten Jember pada Bank Rakyat Indonesia. Jurnal Manajemen dan Penelitian Akuntansi (JUMPA), 17(1), 32–38.

Naivikul, O., Panritdam, U., & Arlai, A. (2024). The characteristics of vacuum fried pineapple cores (Ananas comosus) as affected by processing conditions: Effect of time and temperature conditions. Interdisciplinary Research Review, 19(3), 1–12.

Sihotang, B. (2025). Peran teknologi digital dalam meningkatkan daya saing UMKM di era digitalisasi. Jurnal Transformasi Digital dalam Ekonomi, Bisnis, dan Manajemen, 1(1), 8–15.

Statistik, B. P. (2023). Statistik hortikultura 2022. https://www.bps.go.id/id/publication/2023/06/09/03847c5743d8b6cd3f08ab76/statistik-hortikultura-2022.html

Yulfanis, A., Yuniarti, R., & Winarti, E. (2021). Branding upaya UMKM di tengah pandemi Covid-19. Jurnal Abdimas Perbanas, 2(2), 47–58. https://doi.org/10.56174/jap.v2i2.431

Downloads

Published

2025-07-17

How to Cite

Vania Palidita Febriana, Tiara Suci Wulandari, Santika Santika, Windi Nuramadani, & Linda Hetri Suriyanti. (2025). Analisis Manajemen Risiko pada UMKM Pengolahan Keripik Nanas : Studi Kasus di Desa Kualu Nenas. Lokawati : Jurnal Penelitian Manajemen Dan Inovasi Riset, 3(5), 205–214. https://doi.org/10.61132/lokawati.v3i5.2080

Similar Articles

<< < 4 5 6 7 8 9 10 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.