Analisis Pengendalian Kualitas Produk Raja Kripik’s Di Kabupaten Sigi

Authors

  • Windi Mellyana Universitas Tadulako
  • Sulaeman Miru Universitas Tadulako
  • Suryadi Hadi Universitas Tadulako

DOI:

https://doi.org/10.61132/maeswara.v2i2.711

Keywords:

Quality Control, King Chips, Statistical Quality Control

Abstract

This study aims to determine and analyze the quality control of banana chips in an effort to control the level of banana chip defects and whether the level of defects is within the control limits at Raja Kripik's IKM in Sigi Regency. Data collection methods using interviews, observation, and documentation. The data analysis technique uses the Statistical Quality Control (SQC) method using statistical tools in the form of check sheets and p-charts. The results of this study indicate that the product quality control carried out by Raja Kripik's is within the control limits because the value of the proportion of defects is smaller than the Upper Control Limit (UCL) value.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Alhogbi, B. G. (2017). Bab II Tinjauan Pustaka Manajemen Operasi. Journal of Chemical Information and Modeling, 53(9), 21–25. http://www.elsevier.com/locate/scp

Fuad, S. H., Santosa, A., & Utami, H. H. (2023). Analisis Pengendalian Mutu Produk Keripik Salak dengan Metode Statistical Process Control (SPC) Pada UMKM Gemilang Desa Kaliurang Srumbung Magelang Jawa Tengah. Tahun, 2(1), 9–17.

Kaliongga, C. L., Fadjryani, F., & Wulansari, E. R. (2020). Pengendalian Kualitas Produksi Jalangkote (Studi Kasus: Produksi Jalangkote Berkah di Jalan Kartini, Kel. Lolu Selatan, Kec. Palu Timur, Kota Palu, Sulawesi Tengah). Kompartemen: Jurnal Ilmiah Akuntansi, 18(1), 39–50. https://doi.org/10.30595/kompartemen.v18i1.7314

Mahid, D. A., Kaseng, S., & Syamsuddin, S. (2020). Analisis Pengendalian Kualitas Produk Telur Ayam Pada Ud Amina Kelurahan Petobo Di Kota Palu. Jurnal Ilmu Manajemen Universitas Tadulako (JIMUT), 4(3), 271–280. https://doi.org/10.22487/jimut.v4i3.130

Nitafiyah, Z., Kaseng, S., & Syamsuddin, S. (2020). Analisis Pengendalian Kualitas Produk Koran Pada Pt. Radar Sulteng Membangun Di Kota Palu. Jurnal Ilmu Manajemen Universitas Tadulako (JIMUT), 5(3), 287–297. https://doi.org/10.22487/jimut.v5i3.160

Sari, I. G. A. A. H., & Sudiartha, G. M. (2019). Pengendalian Kualitas Proses Produksi Kopi Arabika Pada Ud. Cipta Lestari Di Desa Pujungan. E-Jurnal Manajemen Universitas Udayana, 8(4), 2495. https://doi.org/10.24843/ejmunud.2019.v08.i04.p22

Setia, A., Utomo, B., & Vitasari, P. (2020). Analisa Pengendalian Kualitas Produk Keripik Dengan Metode Six Sigma Guna Mengurangkan Kecacatan Pada Keripik Pisang Di Umkm Indochips Alesha Trimulya. Jurnal Valtech, 3(2), 137–143. https://ejournal.itn.ac.id/index.php/valtech/article/view/2711

Shiyamy, A. F., Rohmat, S., & Sopian, A. (2021). Artikel analisis pengendalian kualitas produk dengan. Jurnal Ilmiah Manajemen, 2(2), 32–45.

Simarmata, M. H., & Septiari, R. (2023). Upaya Pengendalian Kualitas Keripik Tempe Terhadap Produk Cacat Menggunakan Metode Statistical Quality Control ( Sqc ) Pada Home Industry Keripik Tempe Sari. 6(2).

Solekhah, S., Widajanti, E., & Handayani, A. (2022). Pengendalian Kualitas Produk Menggunakan Statistical Quality Control Untuk Meminimumkan Kerusakan Produk0Pada Cv Ibu Sri. Jurnal Ekonomi Dan Kewirausahaan, 22(1), 16–28. https://doi.org/10.33061/jeku.v22i1.7591

Wahyuni, H. C. (2020). Buku Ajar Pengendalian Kualitas Industri Manufaktur Dan Jasa. In Buku Ajar Pengendalian Kualitas Industri Manufaktur Dan Jasa. https://doi.org/10.21070/2020/978-623-6833-79-7

Downloads

Published

2024-01-31

How to Cite

Windi Mellyana, Sulaeman Miru, & Suryadi Hadi. (2024). Analisis Pengendalian Kualitas Produk Raja Kripik’s Di Kabupaten Sigi. Maeswara : Jurnal Riset Ilmu Manajemen Dan Kewirausahaan, 2(2), 46–52. https://doi.org/10.61132/maeswara.v2i2.711

Similar Articles

1 2 3 4 5 6 7 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.