Analisis Break Even Point (BEP) Sebagai Alat Perencanaan Laba Pada Usaha Gorengan KUD Kota Sorong

Authors

  • Novelia Kewetary Universitas Victory Sorong
  • Rikoles Latumahina Universitas Victory Sorong
  • Fret Danni Iek Universitas Victory Sorong
  • Elsa Rumetwa Universitas Victory Sorong
  • Mentina Pasaribu Universitas Victory Sorong
  • Victor Sipayung Universitas Victory Sorong
  • Daud Hiluka Universitas Victory Sorong
  • Susana M. W. Muskitta Universitas Victory Sorong

DOI:

https://doi.org/10.61132/manuhara.v2i2.791

Keywords:

Profit Planning for Various Kinds of Fried Kud, Break Even Point, Sorong City

Abstract

The purpose of this research is to analyze the break event point (BEP) as a profit planning tool in the Various Kinds of Fried Kud business. This research uses a quantitative approach involving direct surveys with question and answer interview techniques to traders. This approach makes it possible to obtain primary data regarding sales volume, selling price, fixed costs and variable costs related to the Various Kinds of Fried Kud business. The results of the research show that the January calculation explains that the BEP (rupiah) for fried food sales was IDR 24,902,723.74,- and the BEP in units was 24,903 units. Break Even Point (BEP) shows the point where the income from sales is equal to the total costs, so that you do not experience a loss, but instead make a profit. In February, the calculation results show that the BEP (rupiah) for fried food sales was IDR 27,004,219.41,- and the BEP in units was 27,004 units. Break Even Point (BEP) shows the point where the revenue from sales is equal to the total costs, so there is no loss, but rather a profit. These results indicate that profit planning has increased in February.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Astuti, R., Kartawinata, B. R., Nurhayati, E., Tuhuteru, J., Mulatsih, L. S., Muliyani, A., & Indriani, J. D. (2022). Manajemen keuangan perusahaan. WIDINA BHAKTI PERSADA BANDUNG (Grup CV. Widina Media Utama) Komplek Puri Melia Asri Blok C3 No. 17 Desa Bojong Emas Kec. Solokan Jeruk Kabupaten Bandung, Provinsi Jawa Barat

Choiriyah, Vivin U, Moch. Dzulkirom AR & Raden Rustam Hidayat. (2016). Analisis Break Even Point Sebagai Alat Perencanaan Penjualan Pada Tingkat Laba Yang Diharapkan (Studi Kasus pada Perhutani Plywood Industri Kediri Tahun 2013-2014). Jurnal Administrasi Bisnis (JAB)|Vol. .35 No. 1 Juni 2016

Dape, E. D. S. A. (2023). Analisis kinerja kuangan dengan Solvabilitas pada PT. Perkebunan Nusantara Xlll (Persero)kebun kumai di kecamatan pangkalan banteng, magenta (Magang Generasi Bertalenta BUMN), Indonesia 12 (1), hal 64

Erwin Dyah Astawinetu, M. M., & Sri Handini, M. M. (2020). Manajemen Keuangan: Teori dan Praktek. Scopindo media pustaka. Surabaya

Fauzi, A., Rukmayani, E., Estevani, G., Gumelarasati, N., & Fahrezi, M. K. (2024). Analisis Break Even Point (BEP) Sebagai Alat Perencanaan Laba. Jurnal Bisnis dan Ekonomi, 2(1), 83-102.

Khanifah, K. E., & Septiana, N. (2019). Profit Planning Analysis With Break Even Point Approach (BEP) On Banana Chips Business “Berkat Jaya” In Metro City. Fidusia: Jurnal Keuangan dan Perbankan, 2(2).

Kharismawati, Z., & Dewi, I. (2021, March). Analisis Break Even Point (BEP) Sebagai Alat Perencanaan Laba Bagi Manajemen. In Conference on Economic and Business Innovation (CEBI) (pp. 34-45).

Lahallo Fensca .F & Samuel Y. Warella. (2020). Pembiayaan Usaha Mikro Kecil Dan Menengah (UMKM) Sebagai Solusi Dalam Meningkatkan Perkembangan Usaha (Studi Kasus Pada UMKM Distrik Aimas Kabupaten Sorong). Journal of Dedication to Papua Community Volume 1 Nomor 1

Leiwakabessy, piter, and fensca fenolisa lahallo. 2019. “Pembiayaan Usaha Mikro Kecil Dan Menengah (UMKM) Sebagai Solusi Dalam Meningkatkan Produktivitas Usaha Pada UMKM Kabupaten Sorong.” Journal of Dedication to Papua Community 1(1).

Leiwakabessy Pitter, Fensca F. Lahallo, Arce Y. Ferdinandus,Maya Pattiwael, Ratna R. Pakpahan, Frits G.J. Rupilele. 2020. Pendampingan Usaha Mikro Kecil Dan Menengah Dalam Meningkatkan Produktivitas Usaha. J-DEPACE, Volume 3, Nomor 2, Desember 2020, Hal 231-239

Liestiana, T. P., & Novianty, I. (2021). Perhitungan Break Even Point (BEP) dan Margin of Safety (MOS) Sebagai Alat Perencanaan Laba. Indonesian Accounting Literacy Journal, 1(3), 549-562.

Maruta, H. (2018). Analisis Break Even Point (BEP) sebagai dasar perencanaan laba bagi manajemen. JAS (Jurnal Akuntansi Syariah), 2(1), 9-28.

Munawir, S. 2014. Analisa Laporan Keuangan. Edisi Keempat Cetakan Ketujuhbelas. Yogyakarta: Liberty.

Musthafa, H., & SE, M. (2017). Manajemen keuangan. Penerbit Andi. Yogyakarta

Yuningsih, R. S., & Fithri, E. J. (2024). Analisis Break Even Point Sebagai Alat Perencanaan Laba Jangka Pendek Pada CV Wana Jaya Lestari Palembang. Jurnal Publikasi Ekonomi dan Akuntansi, 4(1), 1-12.

Downloads

Published

2024-02-29

How to Cite

Novelia Kewetary, Rikoles Latumahina, Fret Danni Iek, Elsa Rumetwa, Mentina Pasaribu, Victor Sipayung, … Susana M. W. Muskitta. (2024). Analisis Break Even Point (BEP) Sebagai Alat Perencanaan Laba Pada Usaha Gorengan KUD Kota Sorong. Jurnal Manuhara : Pusat Penelitian Ilmu Manajemen Dan Bisnis, 2(2), 291–304. https://doi.org/10.61132/manuhara.v2i2.791